4-5 млн. лв. губят производителите на череши заради ембаргото на Русия

10035
4-5 млн. лв. губят производителите на череши заради ембаргото на Русия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В разгара на черешобера изкупуването в Кюстендил спря. Ценовите оферти се сринаха до 50-60 ст. за килограм череши. Невиждащи изход от ситуацията, производителите излязоха на спонтанен протест. Само от ембаргото, наложено спрямо Русия, производителите губят между 4 и 5 млн. лева, информира БНР. 

Най-оптимистичният ефект от него е една компенсация, ако Европейската комисия разреши, но това не е дългосрочно решение. Общината знае от 20 години, че черешовите насаждения се увеличават, а решение на проблема няма, казаха протестиращите. 

Черешопроизводителите в Кюстендил обсъдиха създаването на сдружение

Производителите на череши в Кюстендил обсъдиха създаването на сдружение, „Фокус”. След протеста на черешопроизводителите з...

"Реколтата обаче е добра. Около 30-35 тона ще бъдат добити в страната. Санкциите на Европейския съюз към Русия затвориха голям пазар за над 10 хил. тона. Ценовата спекулация на прекупвачите продължава, а реакция по отношение на стимулирането на преработвателната индустрия от страна на държавата липсва", обясни директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов. 

Протестът на черешопроизводителите е ясен знак, че трябва да се вземат спешни мерки и такива в перспектива, заяви кметът на областният център Петър Паунов. Той изчисли, че разходите в кюстендилско ще надхвърлят 4 млн. лева.

"Предложихме компенсация от 250 евро на тон, може да се обсъжда и на декар", каза Паунов.

"Няма да е нещо, което да бъде много трудно. Вероятно ще става дума за не повече от 1-1,5 млн. евро като компенсация, но тя е изключително важна за земеделието. Ключовото е бързото сдружаване, създаването на борса и преработвателна база, което трябваше да стане преди десетилетия. Надявам се, този казус, който се създаде с ембаргото към Москва да обедини всички наши черешопроизводители, за да могат в едно общо сдружение да се търсят пазари. Само от руския пазар ние губим между 4 и 5 млн. лева", заяви областният управител.

В Кюстендил протестират заради руското ембарго на българските череши

Протест на черешопроизводителите в Кюстендил – заради изкупуването на килограм череши за 50 стотинки. Това е при разход от 3 лева...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com