Имало е системен нерегламентиран добив на въглища в Бобов дол

9399
Имало е системен нерегламентиран добив на въглища в Бобов дол
Снимка: МИЕ

Установено е извършването на системен нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона за подземните богатства в Бобов дол, съобщиха от Министерството на енергетиката.

След постъпил сигнал от гражданин на Бобов дол в Министерството на енергетиката, заместник-министър Жечо Станков разпореди незабавна проверка на място, при която са установени нарушенията, съобщават от МЕ.

Като контролиращ орган енергийното ведомство ще изготви констативен протокол, с който ще се предприемат действия за установяване географското разположение на незаконните минни изработки, както и попадането им в границите на съседна концесионна площ. Предстои да бъдат наложени административно-наказателни актове, според действащото законодателство, на лицата, извършващи добива на подземни богатства без предоставени права.

Днес на среща в енергийното ведомство бяха обсъдени промените в Закона за подземните богатства, които имат за цел да позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество. На срещата присъстваха още областният управител на област Перник Ирена Соколова и представители на Министерския съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на икономиката.

Като втора стъпка след изготвянето на промените в Наказателния кодекс се обмисля чрез изменения в Закона за подземните богатства да бъде въведен начин за проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен режим. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com