По-малко добиви от мед в Кюстендилско

11323
По-малко добиви от мед в Кюстендилско

По-слаби добиви от мед отчитат пчеларите в Кюстендилско. Тихомир Стоицов, председател на браншови съюз „Пчела” заяви пред Радио „Фокус” – Кюстендил, че тази година сезонът е започнал много добре.

Пчелните семейства са презимували доста силни, имали са добри запаси от храна, но за съжаление променливото време е нанесло сериозни поражения.

САЩ създават работна група за спасяване на пчелите

Администрацията на американския президент Барак Обама предприема стъпки за предотвратяване на измирането на пчелите, пише The Verge. Бе...

„Става въпрос за това, че пчелите изконсумираха храната си, а отвън нямаше достатъчно принос и там, където пчелните семейства не бяха подхранени, те отслабнаха. Това компрометира първите паши като акацията и ранната билка. Хубавото в този случай е това, че обилната влага в почвата предразполага към цъфтеж на доста билки и плевелни растения. В момента пчелите работят и се надявам, че ще имаме, ако не добра, то задоволителна реколта”, заяви Стоицов.

Според него, категорично дъждовете действат отрицателно върху пчелите. „Те не позволяват на пчелите да работят, а единствената надежда остава тази, че при евентуално затопляне и при наличната влага в почвата, ще имаме по-продължителен цъфтеж на билките. Иначе до момента дъждовете провалиха овощната паша, акацията дори при липата беше дъждовно. Остава да се надяваме основно на билковата паша”, допълни Стоицов. Отчитат се по-ниски добиви от мед, в сравнение със същото време на миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com