Делото за вакъфските имоти продължава на 3 април

25913
Делото за вакъфските имоти продължава на 3 април
Снимка: БГНЕС

Спорът кой е наследник на вакъфските продължава през април.

Делото, което водят един срещу друг главното мюфтийство и мюсюлманско-сунитско-халифитско изповедание с лидер Недин Генджев, продължава на 3 април. До това положение се стигна, след като днес Софийският апелативен съд го отложи.

Кметът на Кюстендил иска Мюфтийството да се откаже от лицемерието

Очакванията ни са най-после Мюсюлманското вероизповедание да оттегли исканията си и да остави хората, имотите и историята на мира. Тов...

Съдът поиска главното мюфтийство да представи доказателства, че мюсюлманските настоятелства преди 1949 г. са били юридически лица. От изхода на този процес зависи как ще се развият делата за вакъфските имоти, водещи се в окръжните съдлища. В момента те са замразени, обяснява "24 часа".

Ако магистратите посочат, че главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските настоятелства преди 1949 г., то делата ще бъдат подновени и съдът ще трябва да се произнесе по същество.

Дори и да приеме че изповеданието на Недин Генджев е правоприемник, то съдълищата трябва отново да се произнесат по същество за вакъфските имоти.

Около 30-на души от Кюстендил и Карлово бяха в залата по време на разглеждането на спора. Те носеха знамена.

Протест в София заради вакъфските имоти

От 11:00 часа днес, хора от Кюстендил ще протестират в София заради темата за вакъфските имоти. В 11:30 се гледа делото за джамията в К...

Пореден протест на жители на Кюстендил и Карлово се състоя пред Съдебната палата в София. Недоволството е срещу намеренията на Главното мюфтийство да си върне така наречените вакъфски имоти, информира Нова телевизия.

На протеста пристигнаха и депутати от Патриотичния фронт, за да изразят недоволството си и да окуражат съдията да се произнесе за това тези имоти да останат общнски или държавни, каквито са били до момента. Протестиращите се дразнеха на това, че се говори за възстановяване на имоти на Главното мюфтийство, защото в действителност те никога не са били такива и не смятат, че Главното мюфтийство е правоприемник на всички структури на мюсюлманите в България от времената преди и след Освобождението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com