Кметът на Кюстендил изключи ромите от свое допитване за назидание

11157
Кметът на Кюстендил изключи ромите от свое допитване за назидание
Снимка: БГНЕС

Кметът на Кюстендил Петър Паунов разбуни духовете, след като обяви, че ще прави допитване до съгражданите си дали биха му гласували доверие за нов мандат начело на града – всъщност трети.

Дотук нищо лошо – но в допитването Паунов изключва ромската махала. От там вече проявиха недоволство – с основния аргумент колко души били задържани и осъдени за купуване на гласове. Точно това е аргументът на Паунов да не включва ромите в допитването си. Той е добър човек, но като политик му убягват нещата, казват ромите от Кюстендил.

Кметът на Кюстендил решава за 3-ти мандат с референдум

Допитване до всички избиратели реши да направи сегашният кмет на Кюстендил Петър Паунов, за да разбередали да се кандидатира за трети м...

Всеки един от репортажите по телевизиите показва какво се случва по избори с гласуването на ромите, обясни Паунов пред Нова телевизия. Той заяви, че в допитването ще влизат определени улици – така ще се изключат определени квартали. Няма доказателства в съда за купуването на гласове, но достатъчно сме видели по медиите, за да сме наясно, даде аргумент Паунов. Той не се съгласи, че „коалиционното му допитване” е дискриминация. Дискриминация е да лишиш някого от образование, посочи градоначалникът.

По думите на Паунов ще бъдат изхарчени 800 лева - лично от партиите, които го подкрепят. А улиците, които ще бъдат изключени от допитването, са само от ромския квартал „Изток”. Там свободна воля няма – тези хора са жертви, затова и не искам изкушения. В Кюстендил извадихме детските градини и училищата от гетата – за да създадем условия да социализираме ромското малцинство. Иначе вие щяхте да кажете, че кметът извади циганите, за да покаже колко е подкрепян, обясни Паунов.

На въпрос дали без ромите допитването ще е достоверно, Паунов отговори, че само 10% от гласоподавателите в Кюстендил са роми. Кметът на града обясни, че в допитването ще има и например въпроси дали да има приватизация за конкретни предприятия в града. Но основният акцент е дали да има повече от два мандата за кмет – това иска да разбере Петър Паунов или поне това каза.

Кюстендил е единственото място, в което са изместени секциите за гласуване от смесените райони, за да се предотврати купуване на гласове. Паунов напомни, че Бат Сали е „кръпка в парламента”, след като влезе точно пред Кюстендилски регион в Народното събрание заради разпределението от чужбина. Според кмета едни 800 души са натрапили Александър Методиев за депутат и сегашното допитване е назидателно отношение.

Жега на 27 октомври - блокада на централата на ДПС в София

Проблемът не е в Бат Сали, а на ДПС. Проблемът е, че от Кюстендил влиза депутат от ДПС със само 800 гласа – най-ниският резултат ...

Попитан дали ще има подкрепа от ГЕРБ за кандидатурата му наесен, Паунов не отговори твърдо. Осем партии ме издигнаха за кмет, ще видим дали и ГЕРБ ще влезе в тази коалиция, каза още той. И добави, че проявява интерес към трети мандат, ако нагласите на хората са такива.

За финал Паунов заяви, че ако в допитването участват по-малко от 5000 души, значи има нужда от промяна на политиката в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com